Már a lakóingatlanoknál is a statisztikai alapú értékbecslést szorgalmazza az MNB versenyképességi programja

Az MNB javaslataival összhangban a Pénzügyminisztérium módosította a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló 25/1997. (VIII. 1.) PM rendeletet (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700025.PM ), így megnyílt a statisztikai alapú értékbecslések hitelkihelyezéskor történő alkalmazásának lehetősége a hitelintézetek számára.

Egyelőre csak Budapesten, az agglomerációban, megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban vehető majd igénybe az új szolgáltatás és csak a tipizálható ingatlanoknál, de később azadatbázisok minőségi fejlesztése után bővülhet a kör. A statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén az ügyfelek oldalán is mérséklődnek a hitelfelvételhez kapcsolódó költségek, adminisztratív terhek, így ezzel az egyszerűsítéssel az ingatlanvásárlók pénzt takarítanak meg.

A termőföldek esetében már 2010-ben volt jogszabály, amely bizonyos esetekben lehetővé teszi a helyszíni szemle nélküli értékbecslést.
(262/2010. (XI. 17.) Korm. rendelet a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletesszabályairól; https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000262.kor )