Médiamegjelenés

A magyar termőföld hozama simán veri az amerikai részvénypiacét

G7.hu

Amikor befektetési lehetőségekről van szó, általában a kötvények, részvények, nyersanyagok és az ingatlanok jutnak először az ember eszébe. A termőföld Magyarország egyik legértékesebb erőforrása, a domborzati viszonyok, éghajlati- és talajadottságok sokoldalú és színvonalas mezőgazdasági tevékenységre adnak lehetőséget.

2021-05-04

MIHÁLOVITS GAZDA: Évtizedek óta töretlenül drágul a termőföld

Millásreggeli

A termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2020-ban már 1,727 millió forint volt, ami 7,3 százalékos drágulás az előző évhez képest (1,602 millió Ft/ha) az Agrotax Kft. legfrissebb elemzése szerint. – Sáhó Ákos, az Agrotax kft. ügyvezetője, precíziós mezőgazdasági szakmérnök, ingatlanvagyon-értékelő, 12p 50mp-től.

2021-04-19

Nem várt problémákat hozhat az osztatlan közös tulajdon rendezése

agrarszektor.hu

A földárveréseken eladott földterület tízszerese mozdulhat meg az osztatlan közös tulajdon rendezésével, ami a szakértők szerint a rendszerváltás utáni kárpótlásra emlékeztet, legalábbis méreteiben. A 2,4 millió hektáros osztatlan közös tulajdonban levő területnek közel 3 millió gazdája van, ez utóbbiak jelentős részben nem érdekeltek a mezőgazdasági művelésben. Akik érdekeltek, akár befektetőként, akár gazdálkodóként, most tűkön ülnek […]

2021-03-24

Markánsan emelkedik a termőföld országos átlagára

Világgazdaság

Nem tört meg a három évtizedes áremelkedés a termőföldpiacon, az osztatlan közös tulajdonú parcellák megszüntetése pedig segítheti a fenntartható birtokméretek kialakítását, de a szabályozás több szakmai kérdést is felvet – állítják az Agrotax Kft. szakemberei.

2021-03-16

Egyre drágább a magyar föld

index.hu

A járvány sem törte meg a termőföld árának mintegy harminc éve tartó emelkedését Magyarországon: tavaly a hektáronkénti piaci átlagár 1,727 millió forint volt, 7,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – ismertette a győri székhelyű Agrotax Kft. elemzését a cég ügyvezetője pénteken.

2021-03-12

Tényleg rendeződhet több millió hektár magyar föld sorsa? Itt a szakértői vélemény

agrarszektor.hu

2021. január elsején hatályba lépett az osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó törvény, illetve megjelent az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet. Az új szabályozás, amely legalább három és fél millió tulajdonost érint, egy évtizedek óta fennálló problémára jelenthet megoldást, hiszen ezáltal csaknem két és fél millió hektár föld jogi sorsa rendeződhet. Az Agrárszektor az Agrotax Kft. segítségével értelmezte […]

2021. február 23.

21. századi megoldások segítik a gazdákat

www.orientpress.hu

Egyebek mellett desk-top értékbecslés, Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) vagy a július 1-jétől online módon kihirdetésre kerülő föld adásvételi szerződések segítik a gazdálkodókat. A digitális megoldásokról Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára és Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezető igazgatója beszélt június 18-án az OrientPress Hírügynökségnek.  

2020. június 30.

Koronavírus-járvány, osztatlan földtulajdonok: előtérbe kerülhet az online értékbecslés

agrarszektor.hu

Megközelítőleg 2,5 millió hektár hazai földterület értékbecslésére lehet szükség a közeljövőben a parlament előtt lévő kormányzati törvényjavaslat szerint ahhoz, hogy meg lehessen szüntetni az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonokat Magyarországon. A kevésbé szakszerű hagyományos eljárásoknál egyre nagyobb szerepet kaphatnak a digitális online módszerek, amelyek pontosabb, gyorsabb és olcsóbb értékbecslést tesznek lehetővé.

2020.05.15

Európai szintre emelkedhet a magyar termőföldek értéke

Hirado.hu

Több millió földtulajdonost érinthetnek és valamennyi gazdálkodó tevékenységét befolyásolhatják a földjogi szabályozás tervezett módosításai. A témával foglalkozó szakemberek kerekasztal-beszélgetésen járták körbe a földtulajdonlást, földvásárlást és földhasználatot érintő legfontosabb várható változásokat.

2020.01.14